Crowdfunding kan blive en finansiel folkebevægelse

Danmarks første portal for investeringscrowdfunding åbner i dag. Vi tror det kan blive en finansiel folkebevægelse som andelsbevægelsen var det før i tiden.

Et samarbejde mellem Merkur Andelskasse og Crowdfundingplatformen CrowdInvest gør det nu muligt for almindelige mennesker at crowdfunde små virksomheder og iværksættere, og det åbner op for mange nye muligheder.

- Vi ser investeringscrowdfunding som en moderne finansiel folkebevægelse på samme måde som andelsbevægelsen var det før i tiden, siger administrerende direktør i Merkur Andelskasse Lars Pehrson.
I andelsbevægelsen er det typisk mange små investorer snarere end få store, der udgør fundamentet for virksomhederne.

Mulighed for små investeringer

Investeringscrowdfunding som CrowdInvests platform beskæftiger sig med, udbyder små aktier i eksempelvis virksomheder. Salget bliver først udløst hvis der er nok der melder sig inden tidsfristens udløb.
- Takket være den digitale tegningsproces er omkostningerne i bund – og derfor kan man investere fra helt ned til 1.000,- kr., fortæller medstifter og direktør i CrowdInvest Søren Stenderup.
Og netop muligheden for små investeringer gør det attraktivt for mange. Vækst- og opstartsvirksomheder er risikable investeringer, så man skal ikke sætte hele sin opsparing her. Men det er en god mulighed for at hjælpe gode virksomheder godt på vej.

Stiller krav til virksomhederne

For at kunne blive godkendt til CrowdInvest kræver loven, at man skal være et dansk aktieselskab, et partnerselskab eller et kommanditselskab. Derudover stiller CrowdInvest og Merkur en række krav. Blandt andet må virksomheden ikke beskæftige sig med udvinding af fossile brændstoffer, våbenproduktion, GMO og en række andre kontroversielle brancher. Desuden må virksomhederne ikke bryde arbejdstagerrettigheder, være involveret i korruption, ødelægge miljø eller biodiversitet og skal overholde lovgivning og almindeligt anerkendte internationale kodeks. De virksomheder eller projekter der desuden har et grønt eller socialt formål, vil Merkur fremhæve for deres bæredygtighed på CrowdInvest platformen. ”Ved at investere i for eksempel en bæredygtig virksomhed får man mulighed for direkte at påvirke samfundsudviklingen i en bedre retning. Det er en meget transparent måde at investere på. Det ved vi, er noget som mange af vores kunder er meget interesserede i, fortæller Lars Pehrson

Mange nye muligheder

Men platformen kan meget mere end at hjælpe opstartsvirksomheder med finansiering, forklarer Lars Pehrson:
- Vi tror også på, at den her platform giver gode muligheder for, at lokale initiativer kan holde liv i en købmand, byboere kan finansiere deres egen økologiske landmand, eller man kan gå sammen om at opsætte større vedvarende energianlæg.

Den første virksomhed på platformen bliver Landmad.dk som er en række gårdbutikker, der samler de bedste fødevarer fra lokale dygtige producenter. En del af producenterne er kunder i Merkur.

Du kan se mere om Landmad på landmad.dk

Er du interesseret i at finansiere projekter eller at hente finansiering gennem crowdfunding kan du besøge www.crowdinvest.dk

 

Landmad

Landmad