Fodbold for fred

Play31 samler penge sammen for at undgå en ny borgerkrig i Sierra Leone. Organisationen er baseret på frivillig arbejdskraft, men formår at løfte en kæmpe opgave. Det har tiltrukket sig international anerkendelse og opmærksomhed.

Af Sara Dencker og Karl Johnsen, Pengevirke

Regnen siler ned den weekend i august. Alligevel står en flok unge mennesker i timevis, drivvåde et sted på Amager, og sælger sodavand og is til en fodboldturnering. Alt sammen for at samle penge sammen til projekter i Sierra Leone, som skal holde landet fri fra borgerkrig. 

De unge er frivillige i organisationen Play31, der blandt andet arrangerer fodboldturneringer i det lille vestafrikanske land, der i ti år var hærget af en meget blodig borgerkrig. 
- Der er omkring et ud af fem børn, der dør i Sierra Leone før de bliver 5 år gamle – det er et ret stort problem, og det kan vi ligesom ikke lave om på med fodbold, fortæller Jakob Silas Lund der er stifter af organisationen og fortsætter:
- Men vi har det mål, at der ikke skal udbryde krig igen, og vi kan bruge fodbold til at få folk tættere sammen. Fodbold i sig selv kan ikke forsone, men folk kan mødes, og de kan mødes i et miljø som føles sikkert. 

Krigen har efterladt landet dybt splittet og landsbysamfund få kilometer fra hinanden nærer et dybt had til naboerne. Play31s fodboldkampe i Sierra Leone forsøger at bringe dem sammen igen. Typisk varer en festival to dage med en kamp for børnene, en for kvinderne og en for mændene. Til sidst sluttes det hele af med en fest. I forbindelse med turneringerne afholder Play31 workshops om børns rettigheder, konfliktløsning og traume-healing. Udvalgte lokale ledere bliver udnævnt til freds-ambassadører og deler deres nye viden med venner og naboer. 

Organisationen er 100% baseret på frivillig arbejdskraft i Danmark og har seks ansatte i Sierra Leone. Sidste år var der også ansatte i Danmark, fortæller Jakob, men lønningerne er høje i Danmark. 
- Og det er der ikke noget i vejen med, indskyder han, men de penge kunne have været brugt i Sierra Leone. 
Det var blandt andet Jakob selv, der fik løn sidste år. Men så valgte organisa¬tionen, blandt andet på Jakobs egen anbefaling, at gå tilbage til at være 100% frivillig. 
- Jeg synes ikke at vi voksede nok i forhold til den vækst, som det kræver for at have lønnede medarbejdere. 

Men det betyder, at organisationen kommer til at vokse langsommere end planlagt. Når man er baseret på frivilligt arbejde, er det nemmere at vedligeholde det, der allerede er opbygget, end at udvide med nye aktiviteter. 
- Man kan ikke lave det samme arbejde, når man arbejder to aftener og en weekenddag om ugen.

Det giver også en række praktiske problemer, når der skal foretages telefonopringninger i dagtimerne, eller når der skal arrangeres møder for de frivillige, der også har et fuldtidsarbejde. Men der er også mange fordele, forklarer Jakob. 

- Jeg skal aldrig være bange for, at de frivillige ikke er motiverede. Hvis ikke de var det, så brugte de nok ikke deres lørdag på det. Og det er jo et stort privilegium som leder af en organisation, at man ikke behøver at skulle stille spørgsmålstegn ved det. 


Det betyder også noget i relationen til de ansatte i Sierra Leone, at der er folk her i Danmark, der stiller op og arbejder i deres fritid for at samle penge sammen til et projekt i deres land, fortæller Jakob: 
- Det gav en god sammenhængskraft i organisationen og havde stor betydning for de ansatte i Sierra Leone at se, at de frivillige i Danmark knoklede i regnen for at indsamle penge og vi ikke bare hiver pengene ned fra et træ. 

Det at arbejdet gør en forskel, er en væsentlig faktor der motiverer de frivillige. Arbejdet resulterer i en række fodboldtuneringer i Sierra Leone, der er med til langsomt at løse op for de mange konflikter, som landet har været plaget af. Til hver turnering samles mere end tusinde mennesker fra en landsby og egnen omkring. Mennesker der for få år tilbage lå i blodig konflikt, og hvor nogle af børnene er tidligere børnesoldater. For mange er fodboldturneringerne første gang at de møder de naboer de tidligere har ligget i krig med. Det er sprængfarligt, men der er en stor vilje til forsoning og fred i Sierra Leone. 

Jakob fortæller, at under en af fodboldturneringerne ser en kvinde den mand, som voldtog hende under krigen. Hun overvinder sin frygt og konfronterer ham sammen med hendes venner. De ender med at sætte sig sammen under et træ omgivet af hver deres gruppe af venner. 
- Manden bryder til sidst helt sammen og undskylder for alt han havde gjort under krigen, fortæller Jakob. 

Situationen kunne nemt være endt med en optrapning af konflikten i stedet, hvis de omstændigheder de havde mødt hinanden under havde været anderledes. Det er også historier som disse, der er med til at trække de frivillige ind i arbejdet. 
- De vil gerne være med til at sætte sit præg på at verden bliver et bedre sted, fortsætter Jakob men siger også samtidigt, at det er meget kun at skulle trække på folks lyst til at ændre verden. De skal også synes, det er sjovt mens de gør det. Derfor fylder det sociale samvær også en del og mange i organisationen er blevet venner. 
- Når man skal sidde og skrive en kedelig fondsansøgning, så er det vigtigt, at man stadig synes det er sjovt at være med. 

En af de frivillige fortalte, at han hvert år får lidt vinterdepression og havde overvejet at købe en lyslampe men at arbejdet i Play31 gjorde at han ikke længere behøvede den, fortæller Jakob. 
- Det gjorde ham simpelthen så glad, og han syntes der var mening med det hele og det synes jeg er et smukt eksempel på, hvor meget det giver tilbage at lave frivilligt arbejde.

♥ Play31 er kunde hos Merkur

PLAY31 har bragt mere end 50.000 mennesker sammen i Sierra Leone og uddannet børn, voksne, kvinder og mænd i rettigheder og konfliktløsning. Play31 har vundet flere priser, blandt andre den prestigefyldte Beyond Sports-pris i kategorien ”Bedste brug af sport som konfliktløsning”. I juryen sidder tidligere britiske premierminister Tony Blair, ærkebiskop Desmond Tutu og en række andre prominente navne. 
Du kan blive medlem af Play31. Det koster 120 kr. om året. Du kan også give donationer (fradragsberettiget), og endelig kan du melde dig som frivillig.

Jacob Silas Lund til en af de mange fodboldturneringer i Sierra Leone. Foto: Play31

Jacob Silas Lund til en af de mange fodboldturneringer i Sierra Leone. Foto: Play31

Play31's fodboldturneringer i Sierra Leone  handler også om traumehealing, børns rettigheder og konfliktløsning i et land præget af ti års borgerkrig. Foto: Play31

Play31's fodboldturneringer i Sierra Leone handler også om traumehealing, børns rettigheder og konfliktløsning i et land præget af ti års borgerkrig. Foto: Play31