Bare kom i gang

I Hjørring ligger der et helt almindeligt hus, med en helt almindelig familie, som er blevet bidt af at få deres CO2-aftryk ned.

Af Karl Johnsen, Pengevirke

Det ligner et helt almindeligt hus udefra. Det er det sådan set også, men så alligevel. På taget ligger et solcelleanlæg. Selv på denne lidt skyede dag er det i gang med at lave strøm til huset. Omme på siden af huset finder vi en varmepumpe, der varmer huset op, og foran holder en el-bil.

En helt almindelig familie

I huset bor Rikke og Jonas med børnene, Aia, Zilas og Xinus. Rikke er underviser og studievejleder på VUC i Aalborg og Jonas er IT-medarbejder på Hjørring Gymnasium. Aia skal starte på gymnasiet til næste år og Zilas går i sjette klasse. Xinus går stadig i børnehave.
En helt almindelig familie. Ved spisebordet bliver der diskuteret miljø og skifergas. Vi er i Nordjylland, hvor, der har været prøveboringer efter skifergas.
Vi har også været ude at demonstrere. Det er jo ikke så langt herfra. Det er mærkeligt, at man søger efter mere fossilt, når man kan så meget andet.
Men det bliver ikke ved snakken. Familien sparer idag mange tons af deres CO2-udslip om året, og mange tusinde kroner om året på energi og benzin.

Godt for klima og økonomi

Det startede for nogle år siden. De havde dengang et relativt nyt oliefyr, men reglerne for oliefyr blev lavet om. Det betød, at der skulle installeres noget andet, og det gav en anledning til at vælge et mere miljørigtigt alternativ.
De fik installeret en varmepumpe i stedet for oliefyret, og det sparer dem for cirka halvdelen af deres varmeregning i dag.
Når nu man har de muligheder, der findes i dag for at bruge noget andet end fossile brændsler, så synes jeg, at man har et ansvar. Og der er jo mange valg man kan tage, som virker mindst lige så godt, fortæller Jonas.
Besparelsen svarer til 15.000 kr. om året. Men det var ikke kun derfor de oprindelig valgte en varmepumpe. Rikke fortsætter:
Den økonomiske besparelse er selvfølgelig en sidegevinst, men der ligger nu også noget meget naturligt i, at passe på den jord vi nu engang har.

Lånet betaler sig selv

Der er ingen forskel at mærke inde i huset. Varmepumpen kan fint holde huset i tre etager varmt om vinteren. Jo, en forskel er der, siger Rikke:
Den larmer ikke så meget som oliefyret.
Varmepumpen har de betalt med et klimalån i Merkur. Lånet betaler de af med det de sparer på varmeregningen. Så indtil videre er der ikke den store forskel for deres økonomi, men når lånet er betalt ud om cirka seks år, så vil de pludselig have over 1.000 kr. mere til rådighed hver måned.
Det var det første skridt. Det var nok der, vi begyndte at tænke i alt det der bæredygtige, fortæller Jonas.
Men der sluttede de ikke. Solcellerne kom som en naturlig forlængelse. Varmepumpen bruger strøm, men leverer varmen til huset og det varme vand. Selvom den er mange gange mere effektiv end elvarme og kun koster det halve af et oliefyr i drift, så gav det god mening at få solceller til at levere noget af den el de bruger i huset.
Man lige så godt bruge den energi der er omkring os. Når den alligevel er her, siger Jonas.

Svært at stoppe igen

Hvert nyt projekt giver appetit på det næste. Nu kigger de på et husstandsbatteri, så de kan gemme strømmen fra dagtimerne til om natten, hvor der jo stadig bliver brugt strøm til for eksempel opvarmning. Jonas forklarer
Vi har regnet ud at med solceller, kan vi dække cirka halvdelen af el-regningen. Resten af strømmen bliver brugt når det er mørkt, og der batter solceller ikke så meget. Men hvis man har et husstandsbatteri, så kan det klare den sidste halvdel og det koster kun en fjerdedel af et solcelleanlæg.
Med et husstandsbatteri koblet til familiens solcelleanlæg kan de måske blive næsten selvforsynende med el. Bilen blev udskiftet til en el-bil sidste år. Det var Aia, familiens store datter der foreslog, at de skulle have en Tesla. Først afviste de tanken om den luksuriøse el-bil som alt for dyrt, forklarer Jonas
Vores umiddelbare reaktion på det forslag var, at det er der jo ikke nogen levende mennesker, der har råd til. Men vi satte os alligevel og regnede på det.

Dyr el-bil er billig i drift

Bilen er dyrere i indkøb end en tilsvarende benzin- eller dieselbil, men Rikke pendler hver dag fra Hjørring til Aalborg. Det bliver til over 100 km dagligt, så de sparer meget på at køre på el i stedet for benzin eller diesel, fortæller Jonas
Det svarer i månedlig udgift til at købe en almindelig mellemklasses-bil. Det regnskab sendte vi ind til Merkur, og de syntes, at det var en god ide.
Familien cykler meget, men den nye bil har alligevel begejstret alle. Komforten er rigtig god, og familien er glade for bilen, ikke mindst fordi det er en el-bil, forklarer Rikke:
Det er med rigtig god samvittighed at man sætter sig ud i bilen. Det er dejligt.

Masser af hjælp at få

De har selv sat sig ind i mange ting ved at læse om det på nettet, men de har også fået hjælp undervejs af de forskellige firmaer som har installeret henholdsvis varmepumpen og solcellerne, og selvfølgelig af Merkur.
Når parret har bedt om et lån, så har de fået god hjælp af Christine, deres bankrådgiver
Ja, hun har troet på os, og haft tillid til, at det vi havde gang i, gav god mening, siger Rikke.
Familiens beregninger er kigget efter i sømmene, og de har vist sig at holde stik. Men det gør det selvfølgelig endnu bedre, at alle projekterne har været med til at gøre familien mere bæredygtig.
Man kan godt mærke at Merkur trods alt er en bank der har nogle andre holdninger, siger Rikke.
Og hvad er så det bedste råd familien kan give til andre, der går med tanker om at installere en varmepumpe eller nogle solceller?
Det er bare at komme i gang, siger Jonas og Rikke supplerer:
Hvad venter I på?

Familien fra Hjørring med Tesla og energihus

Familien fra Hjørring med Tesla og energihus

Solceller er primært en god ide hvis man selv kan bruge en stor del af strømmen. Regnestykket er derfor  på et lille anlæg på 3,7 kWp. Se hele regnestykket i PENGEVIRKE nr. 1/2016.

Solceller er primært en god ide hvis man selv kan bruge en stor del af strømmen. Regnestykket er derfor på et lille anlæg på 3,7 kWp. Se hele regnestykket i PENGEVIRKE nr. 1/2016.

Hvis man er pendler og kører 17.000 km eller mere om året kan det godt betale sig at køre elbil. Se hele regnestykket i PENGEVIRKE nr. 1/2016.

Hvis man er pendler og kører 17.000 km eller mere om året kan det godt betale sig at køre elbil. Se hele regnestykket i PENGEVIRKE nr. 1/2016.