Sune har sænket pensionsalderen til 45 år

En bevægelse af unge ekstreme investorer, som vil på tidlig pension, vokser frem over hele verden.

Af Morten Plesner

2,4 millioner. Det er et tal, der rummer en betydning, som vil være forskellige afhængig af øjnene, der ser. For den tyske bilproducent Volkswagen er det antallet af diesel-biler, man for få år siden måtte tilbagekalde efter den store skandale med snydesoftware. 2,4 millioner er også prisen på den James Bond-pistol, Sean Connery i 1963 brugte i ’From Russia with Love’, og som siden blev solgt hos det engelske auktionshus Christie. For den 31-årige danske it-konsulent Sune Bjørn Andersen er det en målstreg.

Når Sunes investeringer og opsparing overstiger 2,4 millioner kroner, har han skrabet det minimumsbeløb sammen, som kan gøre det muligt for ham at sige farvel til arbejdsmarkedet. Han er lykkedes med FIRE: Financial Independence and Early Retirement. Den opmærksomme læser vil måske indvende, at begrebet rettelig burde forkortes FIER, men det er vist mere mudret, end det er mundret. For at opnå FIRE og trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet investerer Sune hver måned over 50 procent af sin indtægt. Det har han gjort, siden han i 2015 opdagede den hemmelige opskrift på tidlig tilbagetrækning. Og det var ikke nogen tilfældighed, at Sune faldt over den alternative levevis.

”Jeg har altid ledt efter en eller anden opskrift på, hvordan jeg skulle realisere et liv, der var noget andet end det gængse. Og jeg har været vidt omkring. En overgang troede jeg eksempelvis, at jeg skulle leve som Bonderøven og være selvforsynende,” siger Sune.

Men én bremsende faktor gik igen i alle de forskellige fremtidsscenarier, Sune kunne forestille sig. Penge. For medmindre man indgår en aftale med DR om at lave en programserie om det selvforsynende liv, kan det være svært at få enderne til at mødes uden at tage andet arbejde ved siden af Bonderøvstilværelsen. Og det var netop tvangen til at tage et arbejde, Sune ville være foruden.

”Jeg er ikke stødt på nogen metode, som på samme måde har inkluderet penge-elementet, før jeg fandt det her begreb, FIRE, og tanken om at leve af passive indtægter,” siger Sune, som regner med at kunne leve af afkastet fra sine investeringer, når han fylder 45 år.

En bevægelse i fremgang

Ønsket om at trække sig tilbage langt tidligere end den gængse pensionsalder er ikke noget, Sune står alene med. De seneste år er der på verdensplan vokset en bevægelse frem, der hylder idéen om at blive uafhængig af arbejdsmarkedet ved enten at sænke ens forbrug markant eller spare voldsomt op. De fleste benytter sig af en blanding.

En af de mest kendte fortalere for denne livsstil er den canadisk fødte blogger Peter Adeney, der er bedre kendt under sit alias Mr. Money Moustache. Han bor den amerikanske stat Colorado, hvor han som 44-årig allerede har levet som ”pensionist” i 14 år. Hans blog trækker over 1,5 millioner brugere til hver måned, og hans indlæg om vejen til livet uden for det traditionelle arbejdsmarked bliver brugt som instruktionsmanual af følgere over hele verden.

En af Mr. Money Moustaches vigtigste pointer er, at det at lade sig pensionere ikke er ensbetydende med at holde op med at arbejde. Man er bare ikke længere nødsaget til det, hvis man opnår finansiel uafhængighed.
Det er en vigtig pointe, og en Sune kan nikke genkendende til. En af de fordomme, han ofte møder fra folk, når de opdager hans pensionsplaner, er, at han da må hade sit arbejde eller bare ikke gider arbejde.

”Jeg kan starte med at sige, at jeg virkelig godt kan lide mit job, men jeg ved ikke, om jeg 15 år ude i fremtiden kan være sikker på at have den karriere, jeg ønsker, eller et job som gør mig glad. Og så er der forskel på at have et arbejde og det at arbejde. Det ændrer karakter, når man får løn for det. Prøv selv at forestil dig, hvis du ikke var afhængig af at skulle sælge dine artikler og eller sørge for at generere en masse klik, hvordan ville du så skrive den?”
Man kunne som journalist nok miste lidt troværdighed, hvis ikke man følte sig en smule ramt af Sunes tankeeksperiment.

Bæredygtigheden fylder

For Sunes generation, de såkaldte millennials, fylder hensynet til bæredygtighed stadig mere og særligt inden for investeringsområdet. Den voksende interesse for bæredygtige investeringer kan også mærkes i Merkur, hvor salget af især Triodos-investeringer er vokset voldsomt de seneste tre år.
I Sunes tilfælde er det almindelige investeringsforeninger med så lave omkostninger som muligt, der fylder i hans portefølje, men det betyder ikke, at bæredygtighed er ligegyldigt for ham.

”Det er faktisk noget, jeg har tænkt rigtig meget over. Og der er grundlæggende to ting i det for mig. For det første skal man huske, at når man handler aktier, så begiver man sig ud i et brugtvognsmarked. Altså når man køber en aktie, giver man ikke penge til en virksomhed, man kan derfor ikke hjælpe Vestas til en grøn omstilling ved at købe Vestas-aktier, siger han og fortsætter:

”De investeringsforeninger, som har en bæredygtig profil, tager sig også betalt for det, fordi det selvfølgelig er dyrt at screene markedet, som man skal gøre i den slags investeringer. Men jeg tror virkelig, der er meget potentiale i bæredygtige investeringer. Jeg er bare ikke klar til at give afkald på det afkast og lave omkostninger, jeg ellers kunne have fået gennem traditionelle investeringsforeninger.”

Sunes råd til nye investorer:

Lav et budget – det er svært at vide, om man bruger sine penge fornuftigt, hvis man ikke aner, hvad man bruger dem til. Så skab et overblik ved at bruge en budget-app som Spiir.
Start småt – Lad være med at investere 60 procent af din indkomst fra dag 1. Prøv dig stille og roligt frem og se, hvor du synes, der kan skæres fra, og hvad du kan leve med.
Sænk udgifterne – Det er nemmere at skære ned i sine udgifter end at få indtægten til at vokse. Hvis målet er tidlig tilbagetrækning, så væn dig til en mere enkel levevis.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at Merkur ikke har haft noget at gøre med Sunes investeringsstrategi, og vi hverken anbefaler eller fraråder at gøre noget lignende derhjemme. 

"Jeg har altid ledt efter en eller anden opskrift på, hvordan jeg skulle realisere et liv, der var noget andet end det gængse." Sune Bjørn Andersen, investor.

"Jeg har altid ledt efter en eller anden opskrift på, hvordan jeg skulle realisere et liv, der var noget andet end det gængse." Sune Bjørn Andersen, investor.