Når du flytter hjemmefra

Når du beslutter dig for at flytte hjemmefra, er der mange nye ting at tage stilling til. Der er kun dig til at rydde op og til at lave mad, men ikke mindst er der en del ting omkring din økonomi, som du pludselig selv har ansvaret for.

I Merkur tilbyder vi en Ungdomskonto til unge mellem 15 og 29 år. Kontoen giver dig på den ene side mulighed for at håndtere din daglige økonomi: modtage løn eller SU, betale regninger og så videre. Samtidig er du som kunde med til at bidrage til en mere bæredygtig fremtid. En ungdomskonto giver pt. en lidt højere rente end på en almindelig lønkonto og er Samtidig fritaget for en lang række gebyrer. Du kan knytte et MasterCard Debit til kontoen og fra du fylder 18 år kan der tilknyttes et gratis VISA/Dankort til kontoen.

BRUG NETBANKEN OG ANDRE SERVICES

Det er en god ide løbende at holde øje med din konto i netbanken via hjemmesiden og vores mobilbank-app (til iOS, Android og Windows Phone). Der er desuden en række services du kan bruge. Med Info Service har du mulighed for at modtage en besked hvis du for eksempel har overtræk på din konto, eller når der går løn ind. Betalingsservice sørger for at betale dine regninger til tiden og kan også sættes op i netbanken. Med Swipp kan du overføre penge nemt og hurtigt. Modtageren får pengene lige med det samme.

Info-service skal aktiveres inde fra netbanken. For at kunne logge ind på netbanken (og på en række offentlige services) skal du bruge et NemID, som du skal bestille hos nemid.nu, hos borgerservice i din kommune eller i Merkur, når du opretter en netbankaftale. Du kan få et NemID fra du er 15 år.

Du kan ordne langt de fleste ting selv med netbank, mobilbank og de øvrige services. Men du er velkommen til at ringe til os eller komme ind i afdelingen, hvis du har spørgsmål, som du har brug for hjælp til.

SKAL DU SE PÅ BOLIG

En af de ting vi kan hjælpe dig med, er når du skal have en bolig. Hvis du skal købe enten en ejerbolig eller andelsbolig, skal du have lagt et budget. Det er også en god ide at tage en snak med os om, hvad du har råd til at købe for, inden du går i gang med at lede, så du ikke spilder tid på at kigge på boliger du ikke kan få råd til. Du kan i øvrigt læse mere om boligkøb på vores hjemmeside. Hvis du bor til leje, er det stadig en stor fordel at få lagt et godt budget. Så ved du hvad du har råd til at betale for en bolig og stadig have råd til mad, bøger til studiet og café og byture. Måske har du også brug for at låne til møbler og køkkenting?

Hvis du tror at du får brug for at låne til et indskud i en lejelejlighed, så snak med os på forhånd om det er muligt, så du kan slå til, når du har chancen for en god bolig.

Hvis du er over 18 år kan du også tale med os at få om en kassekredit, så du ikke vælter hele budgettet, hvis du får brug for at udskifte køleskabet eller ferien bliver lidt dyrere end forventet.

Hvis du skal studere er det ikke alle studier der giver SU. Merkur tilbyder lån til studerende uanset om dit studie er SU-berettiget eller ej.

OPSPARING

Du kan selvfølgelig også vælge at spare op til ferier og uforudsete udgifter. Mange af Merkurs kunder vælger en støttekonto til opsparing. Jo mere der står på kontoen, jo større bidrag giver Merkur til WWF Verdensnaturfonden, Amnesty, Mellemfolkeligt Samvirke eller en anden af de syv organisationer Merkur samarbejder med. Man vælger selv hvilken af organisationerne, der skal modtage donationen.

HUSK AT MELDE FLYTNING

Når du er flyttet skal du huske at melde din flytning til folkeregistret på borger.dk senest fem dage efter, at du er flyttet. Så får blandt andet Merkur automatisk besked om din nye adresse. Husk også at melde adresseændring til PostDanmark. Så bliver din post eftersendt, men kun i et halvt år. Derefter bliver den sendt retur til afsenderen. Derfor er det også en god ide at give din nye adresse til dit teleselskab, sportsforeninger eller hvis du abonnerer på blade og lignende.

FORSIKRING

Det er også vigtigt at tænke på forsikring. Dine forældres forsikring dækker dig muligvis i nogle år endnu også selvom du flytter. Det skal du undersøge med dine forældres forsikringsselskab. Hvis ikke deres forsikring dækker, skal du sørge for selv at tegne en forsikring, så du er dækket hvis din laptop eller cykel bliver stjålet, men også hvis du kommer til skade, eller kommer til at forvolde skade på andre. Hvis du ikke allerede er forsikret kan Merkur henvise dig til forsikringsselskabet ALKA, der ligesom Merkur er kundeejet. Snak med din rådgiver i Merkur for at få et uforpligtende tilbud fra ALKA.