Se hvad Verdenshandelskreditterne finansierer

Herunder kan du læse om nogle af de virksomheder, der har modtaget en Verdenshandelskredit i forbindelse med opsparingskontoen Bæredygtig Verdenshandelskonto.

Coatlahl, Honduras

Coatlahl modtog den første Verdenshandelskredit og var anledningen til at ordningen blev oprettet. Organisationen Nepenthes (nu: Verdens Skove), der arbejder med fremme af bæredygtig skovdrift, havde i flere år arbejdet med kooperativet i Honduras med en Danida-bevilling. Til sidst var kooperativet – sammen med en række andre tømmerkoperativer i den honduranske regnskov – blevet FSC-certificeret (Forest Stewardship Council, dvs. bæredygtig skovdrift). De havde også fået designet snedkerprodukter, og skaffet en aftale med Coop i Danmark, som gerne ville købe produkterne. Men Coatlahl havde ikke likviditet til at finansiere produktionen. Med kreditten fra Merkur lykkedes det Coatlahl at få produceret en container træriste til Coop. Efter to kreditter var de økonomisk så velkørende, at de kunne opnå finansiering på ordentlige vilkår lokalt.

Læs mere: www.coatlahl.com

African Organic, Uganda

Den afrikanske økologiske producent African Organic/Amfri Farms Ltd er et familieejet foretagende i Uganda. Firmaet driver selv en stor biodynamisk gård 85 km nord for Kampala med op til 60 ansatte i højsæsonen og har derudover 150 såkaldte ”outgrowers” knyttet til sig - selvstændige bønder, der leverer ca. 80 % af varerne.

Varerne omfatter vanilje, ingefær, chili, æblebananer, papaya, ananas, aubergine, avocado, mango, passionsfrugt, citrongræs m.m., som importeres af den danske grossist Solhjulet. African Organic har af mange omgange modtaget Verdenshandelskreditter, da Solhjulets import af de økologiske varer fra Uganda er blevet en stor succes. African Organic deltager også på Biofach messen i Tyskland og har fået kontakt til flere nye kunder.

Læs mere: www.solhjulet.dk


Andean Valley, Bolivia

Grossistfirmaet Andean Valley i La Paz i Bolivia har fået en Verdenshandelskredit til eksport af økologisk quinoa til Bageriet Aurion i Danmark.
Andean Valley er et lille familieejet firma, som har en økologisk certificering og opkøber quinoa fra bjergbønder i hele Bolivia.

Siden Aurion introducerede quinoa i Danmark, er salget steget med flere hundrede procent, og flere store aktører på det danske dagligvaremarked har taget quinoa med i sortimentet, bl.a. Urtekram. Efterspørgslen er også steget på verdensmarkedet på grund af quinoaens fremragende ernæringsmæssige kvaliteter, hvilket sammen med den generelle prisudvikling betyder, at prisen på økologisk quinoa langt har overskredet Fair Trade minimumprisen. For at kunne fastholde leverancerne fra bjergbønderne i Bolivia må Andean Valley derfor kunne betale kontant ved leveringen, hvis handlen ikke skal gå til anden side.

Læs mere: www.andeanvalley.com


Ten Senses, Slovakiet

Ten Senses er en pioner i Slovakiet og det første fair trade firma med egen direkte import til Østeuropa. Ten Senses har fuldtidssælgere i Bulgarien, Slovakiet, Polen og Tjekkiet, og salget sker både gennem bedre supermarkeder, små delikatesseforretninger og i Ten Senses egen butik.

Siden 2008 har Ten Senses satset på at udvikle egne mærker og direkte import. De er startet med Macadamia nødder fra Kenya og har med Verdenshandelskreditten igangsat en import af højkvalitetskaffe fra Ethiopien.
Der er opbygget et godt forhold til de ethiopiske kooperativer og non-profit eksportøren Oromia Coffee Farmers Cooperative Union, som også hjælper farmerne. Indtil videre er kaffen fair trade certificeret.

Læs mere: www.tensenses.com

Sumar, Bolivia

Bolivia er måske især kendt for sit højland med quinoaen, saltsøen og højlandsindianerne. Men langt ude i den østlige del af Bolivia, der grænser op til Brasilien, ligger den bolivianske del af den vældige Amazonas-regnskov. Her har kakaoen sit hjemsted. Gennem tusinder af år har den vokset vildt her på øerne i et vidt forgrenet flodnet. Ægteparret Baldiviezo/Vacaflores stiftede virksomheden SUMAR in 2001 for at udnytte denne vilde ressource. Men virksomheden fik først vinger, da de mødte kokken og chocolatieren Rasmus Bo Bojesen fra Danmark, der var på udkig efter en leverandør af fine kakaobønner til sin højkvalitetschokolade.

Et såkaldt B2B-samarbejde støttet af Danida støttede virksomheden til udvikling af kvalitet og forretningsgange, og eksporten af bønner sker nu både til Bojesens ”Oialla”-chokolade og til andre chokolademagere. Desuden har SUMAR udviklet deres egen chokolade under navnet Chocolates Baure.

Sumar har modtaget Verdenhandelskreditter for at forudfinansiere indkøbet af kakaobønner fra de selvstændige plukkere. Da høsten kun finder sted januar til marts, er der brug for en del likviditet til indkøbet.

Læs mere på www.oialla.com og på www.chocolatesbaure.com

Ingemann, Nicaragua

Ingemann er en danskejet familievirksomhed etableret i Nicaragua i 2007 med støtte fra Danida. Virksomheden producerer og eksporterer økologisk honning fra Nicaragua og er den største honningvirksomhed i Mellemamerika. De har en stor egenproduktion af honning med mange egne bistader, men indkøber derudover honning fra mange små biavlere, som på den måde får en sikker og organiseret afsætning af deres honning til rimelige priser.

Honningen kan godkendes og certificeres som økologisk, når den indsamles i områder, hvor der ikke er planteavl, og derfor ikke bruges sprøjtemidler mm. I mange lande er der også problemer med forurening af honning med genmodificeret pollen, hvilket umuliggør økologisk certificering, men dette er og bliver forhåbentlig ikke et problem i Nicaragua, da landet har sagt nej til enhver form for dyrkning af GMO-afgrøder.

Udover produktionen af honning yder Ingemann også mange andre tjenester i forbindelse med honningproduktionen: De underviser i biavl, så nye avlere kan komme i gang, de har mobile slyngningsanlæg, som de kører rundt med, de sælger biavlerudstyr, som de ofte sælger på kredit hvor tilbagebetalingen sker i honning. I 2012 har de etableret af et biavlerakademi, hvor træningen afsluttes med et statsligt diplom.

Verdenshandelskreditten tjener alene til at finansiere Ingemanns indkøb af honning fra små biavlere. Den bidrager ikke med likviditet til Ingemanns egen produktion. Det skyldes, at vi vægter det udviklingsmæssige og sociale aspekt i uddannelsen af alle de selvstændige små biavlere.

Læs mere på www.ingemann.com.ni

Her ses en outgrower og hans søn, som leverer varer til African Organic.  Outgrowers er selvstændige bønder, der leverer varer producenter eller i dette tilfælde eksportøren Afircan Organic. Foto: Amfri Farms

Her ses en outgrower og hans søn, som leverer varer til African Organic. Outgrowers er selvstændige bønder, der leverer varer producenter eller i dette tilfælde eksportøren Afircan Organic. Foto: Amfri Farms

Kakaofrugten vurderes hos SUMAR i Bolivia. SUMAR leverer kakaobønner til den prisvindende Oialla chokolade, men producerer også selv chokolade under navnet Chocolates Baure.  Foto: SUMAR

Kakaofrugten vurderes hos SUMAR i Bolivia. SUMAR leverer kakaobønner til den prisvindende Oialla chokolade, men producerer også selv chokolade under navnet Chocolates Baure. Foto: SUMAR

Ingemann underviser i biavl, så nye avlere kan komme i gang og få et levebrød ud af at producere økologisk honning. Foto: Ingemann

Ingemann underviser i biavl, så nye avlere kan komme i gang og få et levebrød ud af at producere økologisk honning. Foto: Ingemann